Arbeid Etterlyses: Når du er på fest, men ingen ser deg

Disposisjonen for boken «Ut av Skyggene» ble til på en serviett på en flytur, etter å ha lest en ung innvandrerkvinnes bloggerinnlegg om hvorfor ingen har tatt opp kampen for innvandrerkvinner før nå. Etter hvert fant Shazia Majid at hun var like historieløs som den unge bloggeren. Boken som ble til etter dette, handler om moren hennes, som 22-åring, iført slengbukser, kastet burkaen på flyplassen i Pakistan, satt seg på flyet til Norge og kom rett i jobb uten å skjønne språket.

Moren til Shazia var blant de kvinnelige arbeidsinnvandrerne som kom på 1960-tallet, men som ikke ble registrert og nevnt et eneste sted, bortsett fra der hvor hun var «kona til». Først etter 10 år fikk disse kvinnene sin egen kolonne i statistikken etter ankomst til Norge.
Moren jobbet på meieriet da hun gikk høygravid med Shazia, og hun var også på jobb den dagen fødselen startet. Det var ingen av sjefene som visste at hun var gravid. På spørsmål fra Shazia om ikke engang kollegaene hennes, som sto ved siden av henne hver dag, visste at hun var gravid, ble moren taus. For hverken Shazias far eller mor, som begge jobbet på meieriet, visste at det var lov å være hjemme om man var syk.

Det var det ingen som hadde fortalt dem. De var på jobb hver dag, selv om de var syke, fordi ingen hadde fortalt dem at de kunne få sykemelding eller ta ut permisjon. 

Shazia forteller at ingen vet egentlig hva ‘isolasjon’ er – foreldrene mine jobbet alltid. Moren min kunne i norsk, og hun kunne ikke gå ut alene. Hun fikk ikke lov av faren min. Hun forteller at i de gamle bygårdene på Tøyen og Grønland, var det på den tiden veldig få kvinner som jobbet. De ble både psykisk og fysisk syke. Slik bodde de, ikke bare en liten periode, men i 10-15 år. Selv følte jeg alltid på at det var mannen som var skurken. Det var han som var skyld i at disse kvinnen gikk hjemme, isolert, uten jobb.

Hun forteller om moren som ofte snakket om at hun savnet Pakistan. I begynnelsen tenkte jeg bare at det handlet om nostalgi og savn av familie, men etter hvert skjønte jeg at selv i et mannsdominert patriarkat som i Pakistan, har kvinner makt. Kvinner kan alliere seg eller skape maktbånd. ‘Kvinneflokken’ oppdro barna, de vasket og lagde mat for den høygravide og nybakte moren. Dersom en mann var slem mot kona si, dro kvinneflokken bort til denne mannen, og sørget for at han ikke var stygg mot kona si igjen. Denne kvinneflokken var samfunnets velferdsstat. I Norge forsvinner disse gruppene, og mannen får makt over kvinnen, over familien.  Å komme til likestillingslandet Norge, har ikke hjulpet disse kvinnene. Her har menn mer makt over kona enn hjemme. Derfor var ingen ‘kjære mor’ når det kom til å sluntre unna skolen hjemme hos oss. Mamma var veldig opptatt av at jeg skulle bli noe, at jeg skulle få økonomisk uavhengighet og jobb. For Shazia er det viktigste med boken hennes, å kommunisere hvordan man egentlig kan avgjøre om et løp er bra eller dårlig, når man ikke vet hvor løpet startet? Det kommer nye innvandrerkvinner til Norge hver dag, derfor må denne kampen kjempes hver dag, for alle som kommer. Fordi for disse er det bare én vei til frihet, og det er gjennom språk, utdannelse og arbeid. Hvis du har dette, kan du dra fra mannen din, dersom du vil.

Av Synnøve Marie Rui Fronth Haaland.

Publisert: 20.12.2019

Senter for likestilling
Besøksadresse:
Universitetsveien 25 H
Kristiansand
Universitetet i Agder
Fakturamottak
Postboks 383, Alnabru
0614 Oslo
Fakturaer til Universitetet i Agder skal leveres på EHF-format. Den elektroniske fakturaadressen for EHF-fakturaer er det samme som organisasjonsnummeret: 970546200.
Merkes med referansenr. 1710-55137. Hvis fakturaen sendes fra utlandet, må også landkoden legges inn i adressen. Den elektroniske fakturaadressen blir da: 9908:970546200.
Dersom fakturaen er knyttet til en bestilling fra Universitetet i Agder, må ordrenummeret (9 sifre) legges inn som fakturareferanse.
Dersom den ikke er knyttet til en bestilling med ordrenummer, må 4-sifret kode legges inn som referanse. Kontaktpunkt for spørsmål om fakturaer og purringer: regnskap(at)uia.no