Åsta Einstabland fra Senter for likestilling ønsket velkommen til seminaret (Program). Kommuner skal sette inn tiltak og rapportere årlig på likestilling. LDO tar hvert år stikkprøver og gir tilbakemeldning til utvalgte kommuner på om rapporten er godkjent eller ikke.
På dette kurset ble det lagt frem en sjekkliste for kommuner som skal rapportere på tiltak for likestilling i kommunen.
Rådgiver Stian Sigurdsen i LDO om: Hva sier likestillingsloven og hvordan tolker Likestillings- og diskrimineringsombudet lovens krav? (Presentasjon)
Diskusjon og spørsmål i for hold til levekårsundersøkelsen på Agder. Det ble spurt fra salen om Dag Ellingsen hadde noen tiltak som han ville anbefale for å få opp graden av likestilling i regionen, han svarte da (på Martin Kolbergs vis) "Barnehage, barnehage og barnehag". For å øke kvinnesysselsettingen, må de som vil kombinere barn og jobb ha et alternativ, Forskning viser også at barnehage gir kompetanseheving for barna. Man må også satse på god skole, det finnes mange tiltak for å heve levekår for ungdom, men for å lykkes må man begynne i barnehagealder.
Fra salen undret man seg over agderkvinnenes tilsynelatende mangel på vilje til å være med i verdiskapningen/samfunnslivet. Det at menn f eks kan trappe net i 70-80% stilling mens de har små barn burde da være en gulerot? Noe å hente for begge kjønn her. Claus Jervell sa at kvinner har rett til heltidsabried (i noen kommuner 80% av kvinner jobber deltid) Arbeidet er organisert på en en måte som bygger opp om kjøpnnsforskjeller. Kvinner stopper opp i systemet
Rådgiver Claus Jervell i LDO om: Kan likestillingsrapportene bli et verktøy for bedre arbeid? LDO legger fram forslag til løsninger og gode eksempler fra utvalgte kommuner. (Presentasjon)
LDO ser på kjønnsfordeling i forhold til (i likestillingsredgjørelsene). Kriteriene for kommunesektoren:
- LØNN i forhold til kjønn, på ulike/sammelignbare nivåer i kommunen
- KJØNNSBALANSE
- ARBEIDSTID heltid/deltid (Viktig graden av UFRIVILLIG deltid)
- FORELDREFRAVÆR (foreldrpermisjon, fravær ved sykt barn) Fraværet påvirker arbeidsforholdet ditt.
- KJØNNSPERSPEKTIV i personalpolitikk (f eks seniorpolitikk, hvilke kjønn benytter seg av det?)
- TILTAK for å fremme likestilling
Mandal har fått skryt for en god redegjørelse. Agder har ekstremt høye tall på deltid. Vegårshei 83% av kvinnene jobber deltid 17% jobber heltid. Kvinner er mer hjemme med sykt barn, Ingen kommuner har tiltak for å legge til rette for jevnere fordeling av foreldrefravær.