Årets første likestillingsform startet året med rekordoppslutning med hele 55 påmeldte. Kari Ingstad fra Høgskolen i Nord-Trøndelag presenterte sin doktoravhandling «Hele og delte sykepleiere. En kvalitativ studie av sykepleieres arbeidsvilkår og arbeidstid i sykehjem».
Endringer i omsorgsyrker fra heltid til deltidsstillinger
I presentasjonen fikk vi et innblikk i hvordan sykepleieryrket har endret seg i forhold til å være et yrke preget av fulltidsstillinger frem til 70 tallet, mens det pr i dag er preget av deltidsstillinger. I dag jobber bare 1/3 av personellet i pleie- og omsorgstjenesten mer enn 30 timer i uken. Bare 1/3 av hjelpepleierne har full stilling og kun halvparten av sykepleierne har full stilling. Sett i lys av den demografiske utviklingen i samfunnet er det behov for 43 000 flere årsverk helse- og sosialfaglig personell innen 2030. Dette byr på en solid utfordring for helsesektoren, og ikke minst i forhold til å rekruttere nok studenter til helseutdanningene.
Konsekvenser av deltid
Når det gjelder konsekvenser av å ha et helsevesen preget av en deltidskultur gir dette utslag på ulike hold. For det første trekker Ingstad frem et klasseperspektiv i fht helsesektoren hvor du øverst finner “stjernelaget” som er fritatt fra turnusarbeid, til C-laget som går i turnus og har ugunstige vakter. For det andre medfører deltidstillinger en del utfordringer for arbeidsgiver. En utfordring med mange små stillinger og kun noen få hele stillinger er at selv om du alltid får tak i villige hender til å ta ekstravakter er det samtidig krevende for et arbeidsmiljø med så få hele stillinger fordi det for dem i fulle stillinger medfører en merbelastning. Det tredje poenget Ingstad trakk frem er brukerperspektivet hvor utstrakt bruk av små stillingsbrøker medfører at pasienter får veldig mange personer å forholde seg til, og at det i verste fall kan gå ut over kvaliteten i pleien.
Mot nye løsninger?
Mange institusjoner trenger arbeidskraft 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, 52 uker i året. Dette skaper utfordringer, men også muligheter. Ingstad trakk særlig frem dette med en “god “ turnusordning, og hvor viktig dette var for å kunne gå i hel stilling. Det fins ulike løsninger! Kanskje ikke en løsning for alle, men det er behov for ulike tilnærminger. Dette må ses i sammenheng med den enkelte institusjons arbeidsoppgaver, samt brukernes og de ansattes behov.
Du kan laste ned presentasjonen her: Kari-Ingstad-presentasjon