Likestillingsforum – Klesvask og kjoleprat? Fremstilling av kjønn i valgkamp

PhD i Ingrid Dahlen Robstad kommer for å presentere sin oppgave om kjønn og valgkamp.  Foto: UiO.no

PhD-kandidat og forsker Ingrid Dahlen Rogstad kommer for å presentere sin oppgave om fremstilling av kjønn i valgkamp.
Foto: UiO.no

Ingrid Dahlen Rogstad, forsker og stipendiat ved Institutt for Samfunnsforskning, tar utgangspunkt i valgkampen i 2009 når hun på likestillingsforum presenterer sin artikkel "Klesvask og kjoleprat? Fremstilling av kjønn i valgkamp." Artikkelen sto på trykk i norsk statsvitenskapelig tidsskrift 02/2013. "Erna Solberg tar ikke godt nok vare på kroppen sin. Inger Lise Hansen poserer i undertøy og ødelegger for partiet sitt. Karita Bekkemellem er for opptatt av kjoler og for lite opptatt av politikk. Kristin Halvorsen forsømmer klesvasken hjemme på Grünerløkka og blir neppe årets mor. Siv Jensen venter på den rette. Det er ikke vanskelig å komme på eksempler der mediene fokuserer på utseende, privatliv og andre personlig aspekter ved kvinnelige politikere. Når det gjelder mannlige politikere derimot, er inntrykket at de får snakke sak når de får medieomtale, og langt på vei slipper unna evalueringer og spekulasjoner om sitt utseende, privatliv eller andre aspekter ved sin person." Utallige spaltemeter ble benyttet av journalister og kommentatorer på å omtale, beskrive og vurdere norske politikere i valgkampen 2009. Rogstad har nærstudert deler av denne omtalen for å kartlegge eventuelle forskjeller på den måten mannlige og kvinnelige politikere ble omtalt på. Hovedfunnet er at personlige aspekter spiller en større rolle i mediedekningen av kvinnelige politikere og de kvinnelige politikerne kommer i klem mellom tradisjonelle kvinneidealer og politikeridealer og dermed presses inn i en av to steretotype fremstillinger, enten som myke og moderlige "kvinnekvinner", eller harde og røffe "mannekvinner. Rogstad har også mediebakgrunn som journalist i blant annet NTB og Bergens Tidende og som nyhetsredaktør i Studvest. Våren 2014 ferdigstilte hun sin avhandling om sosiale medier og politisk kommunikasjon; "Hvordan påvirker sosiale medier den offentlige samtalen om politikk?". Les oppslag i Klassekampen om oppgaven her. Les kronikk i Dagbladet her. Last ned artikkelen fra Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift her. Tid: 04.desember 2012 Kl. 11.00-13.00 Sted: Sørlandets Kunnskapspark, møterom Alfa Påmelding innen 1. desember på denne lenken: https://eras.uia.no/reg.php?id=1204
Senter for likestilling
Besøksadresse:
Universitetsveien 25 H
Kristiansand
Universitetet i Agder
Fakturamottak
Postboks 383, Alnabru
0614 Oslo
Fakturaer til Universitetet i Agder skal leveres på EHF-format. Den elektroniske fakturaadressen for EHF-fakturaer er det samme som organisasjonsnummeret: 970546200.
Merkes med referansenr. 1710-55137. Hvis fakturaen sendes fra utlandet, må også landkoden legges inn i adressen. Den elektroniske fakturaadressen blir da: 9908:970546200.
Dersom fakturaen er knyttet til en bestilling fra Universitetet i Agder, må ordrenummeret (9 sifre) legges inn som fakturareferanse.
Dersom den ikke er knyttet til en bestilling med ordrenummer, må 4-sifret kode legges inn som referanse. Kontaktpunkt for spørsmål om fakturaer og purringer: regnskap(at)uia.no