Normkritisk håndbok om det sosiale kjønn

 

Foto: Tomas Gunnarsson, Gävle Kommun

«Bilder som förändrar världen» er en bildehåndbok av genusfotografen Tomas Gunnarsson. Den er utviklet i samarbeid med kommunen Gävle i Sverige, en kommune på størrelse med Kristiansand i folketall.

 

Håndboken tar for seg det svenskene kaller genus og som vi i Norge ikke har et fullgodt ord for, men som betyr iscenesatt eller samfunnsfortolket sosialt kjønn.

Fritt oversatt fra baksideteksten:
«[håndboken] inneholder lett tilgjengelige tekster om det sosiale kjønn (genus), normer og inkludering, tips, personportretter, intervjuer og bildeeksempler på både bra og dårlig genustenkning fra media, reklame og kommunebrosjyrer – så vel som lokalproduserte genusflopper som normkreative perler fra hele Sverige.
Håndboken hjelper deg som tar, velger eller bestiller bilder til å være mer oppmerksom på genus og være mer inkluderende i ditt valg»

 

 

Hva mener du, hva er sosialt kjønn?

Sosialt kjønn handler om hvordan vi utøver og praktiserer kjønn, mens biologisk kjønn henviser til kjønnets biologi. Det tilsvarende ordet på engelsk er gender (genus – sosialt kjønn) og sex (biologisk kjønn).

 

Senter for likestilling
Besøksadresse:
Universitetsveien 25 H
Kristiansand
Universitetet i Agder
Fakturamottak
Postboks 383, Alnabru
0614 Oslo
Fakturaer til Universitetet i Agder skal leveres på EHF-format. Den elektroniske fakturaadressen for EHF-fakturaer er det samme som organisasjonsnummeret: 970546200.
Merkes med referansenr. 1710-55137. Hvis fakturaen sendes fra utlandet, må også landkoden legges inn i adressen. Den elektroniske fakturaadressen blir da: 9908:970546200.
Dersom fakturaen er knyttet til en bestilling fra Universitetet i Agder, må ordrenummeret (9 sifre) legges inn som fakturareferanse.
Dersom den ikke er knyttet til en bestilling med ordrenummer, må 4-sifret kode legges inn som referanse. Kontaktpunkt for spørsmål om fakturaer og purringer: regnskap(at)uia.no