Stemmerettsjubileet – Søstra mi

I forbindelse med stemmerettsjubileet har Riksteateret satt opp en forestilling om kjønnsroller, valgfrihet og trakassering. Forestillingen er skrevet av sosiolog Hannah Helseth og er basert på Helseths' forskning på ungdommer som lever i Norge i dag. Regien er ved Kjersti Horn, som har fått strålende kritikker for sine mange uredde teateroppsetninger. Fra januar 2013 skal teaterstykket Søstra mi på turné til 37 spillsteder etter premieren i Oslo 17. januar.

Hovedpersonene i "Søstera mi" har ulike historier, og de opplever ulike forventninger og krav fra omverdenen. Vi blir alle tillagt forventninger om spesielle egenskaper og oppførsel på grunn av vårt biologiske kjønn. Disse forventningene er noe vi kaller et sosialt konstruert kjønn. Selv om dette for det meste skjer på et ubevisst plan, påvirker det i høy grad våre liv, tanker, handlinger og selvforståelse. Det sosialt konstruerte kjønn kan bidra til å sette grenser for menneskers frihet. Hvor frie er vi egentlig, og hva betyr valgfrihet? 
Se trailer til forestillinga her: Trailer Søstra mi

Turneoversikt Agder 

05.03

tir

kl. 19:00

Arendal Kulturhus - Store Torungen

06.03

ons

kl. 19:00

Kilden: Teater- og Operasalen (Kristiansand

07.03

tor

kl. 19:00

Grimstad Kulturhus

08.03

fre

kl. 19:00

Kulturhuset Buen Storsal (Mandal)

10.03

søn

kl. 18:00

Lyngdal Kulturhus

11.03

man

kl. 19:00

Kvinesdal Kulturhus

 

Workshop
KUN Senter for Kunnskap og Likestilling, Likestillingssenteret og Senter for likestilling har utarbeidet et 2-timers skoleopplegg for Riksteateret som kan gjennomføres i etterkant av at elevene har sett forestillingen.  Workshopen gir mulighet til å diskutere kjønnsroller i dagens Norge. Hvilke rammer setter kjønnsroller for hovedpersonene i stykket? Hva skjer når man bryter forventningene? Hvorfor er det sånn?

 Det har også blitt utarbeidet bakgrunnsmateriale basert på den store likestillingsutrdeningens del to NOU 2012:15 Politikk for likestilling. Vi har fokusert på tre temaer vi anser som mest relevant for barn og unge:

  • Kjønnsdelte utdanningsvalg og det kjønnssegregerte arbeidsmarkedet
  • Deltakelse og representasjon
  • Seksuell trakassering i ungdomsmiljøene
Alle disse tre likestillingsutfordringene kan vi finne igjen som temaer i forestillingen.
Ta gjerne kontakt med skole@riksteatret.no hvis du vil ha besøk i klasserommet.

 

Du kan lese mer om Søstra mi på Riksteateret sin hjemmeside og laste ned flyeren med tilbud og omtale av worskhops her: Flyer

 

Senter for likestilling
Besøksadresse:
Universitetsveien 25 H
Kristiansand
Universitetet i Agder
Fakturamottak
Postboks 383, Alnabru
0614 Oslo
Fakturaer til Universitetet i Agder skal leveres på EHF-format. Den elektroniske fakturaadressen for EHF-fakturaer er det samme som organisasjonsnummeret: 970546200.
Merkes med referansenr. 1710-55137. Hvis fakturaen sendes fra utlandet, må også landkoden legges inn i adressen. Den elektroniske fakturaadressen blir da: 9908:970546200.
Dersom fakturaen er knyttet til en bestilling fra Universitetet i Agder, må ordrenummeret (9 sifre) legges inn som fakturareferanse.
Dersom den ikke er knyttet til en bestilling med ordrenummer, må 4-sifret kode legges inn som referanse. Kontaktpunkt for spørsmål om fakturaer og purringer: regnskap(at)uia.no